FULL PLANNING CONSENT FOR STUDENT ACCOMMODATION

Date Completed: 06/12/2016

BARBERRY DEVELOPMENTS; COVENTRY UNIVERSITY

Our detailed knowledge of planning requirements and previous experience working collaboratively with Coventry City Council, ensured we successfully obtained planning permission for the re-development of the former Royal Mail Sorting Office (Bishop Gate). Construction has now commenced on the £60 million student accommodation and commercial unit development. Watch the start of construction here.

OUR BRIEF

  • Undertake a tree survey following the recommendations of BS5837:2012 and prepare a tree constraints plan with associated root protection areas and tree categorisation for each individual tree. Indicate which trees were of significant value and those of lesser quality. Prepare drawings in CAD for seamless integration, easy design and manipulation.
  • Project liaison with the design team, architects and planning consultant to discuss constraints posed and identify a final design solution in relation to the trees on site.
  • Prepare a detailed arboricultural impact assessment, tree protection plan and mitigation planting to fully support the clients design solution and obtain full planning permission for the site.

THE SITE

​Situated on the northern edge of Coventry City Centre, the site comprised a dis-used Royal Mail sorting office adjacent to the A4053 ring road and cycle path. A linear standing of trees along the northern boundary retaining wall provided the most substantial contribution to the site, and wider built-up environment.

The end use of the site was to demolish the existing building and construct new student accommodation buildings, retail buildings, public realm and various landscaping features.

OUR SOLUTION

Ongoing discussions with the project architect, and revision of initial plans, allowed for all moderate and high value trees to be retained. Conflict between the retained trees and built structures was considered acceptable provided all construction works within root protection areas (RPAs) was undertaken under direct supervision of the Arboricultural Clerk of Works (ACoW). The proposal included details of new tree planting along the boundary of Ring Road St Nicholas to provide a green buffer, in order to enhance the street scene.
With the detailed impact assessment, clear identification of trees to be removed and retained, robust mitigation planting and draft tree protection plan, planning permission was secured.

Barberry has always found the team to be knowledgeable and efficient in their input, backed with a commercially realistic approach to the development process”
– M. Winters, Construction Director, Barberry Group Limited.